
Studiu: Efectele muncii de acasa in randul angajatilor
La 6 luni de la declansarea starii de urgenta in Romania din cauza infectarii cu COVID-19, Vision Consulting, companie de training si teambuilding, a realizat un studiu pentru a identifica efectele muncii de acasa pentru angajati dar si pentru freelaceri si antreprenori.
La chestionar au raspuns 104 persoane, dintre care 68% angajati, 19% antreprenori si 24% freelanceri. 95% dintre respondenti au lucrat preponderent de acasa in ultimele 6 luni.

Redam raspunsurile la majoritatea intrebarilor, astfel incat sa intelegem mai bine cum a afectat nivelul de productivitate dar si nivelul de stres, aceasta schimbare de paradingma din piata muncii.
Ai acasa un mediu propice pentru a lucra? (Spatiu, birou, liniste, resurse materiale …)
58% au tot ce le trebuie pentru a lucra bine de acasa
32% spun ca au conditii sub cele de la birou (statiu de lucru, scaune ne-ergonimice, liniste…)
11% spun ca le este foarte greu sa lucreze de acasa
Noi credeam ca lucrand de acasa, majoritatea oamenilor ajung sa munceasca mai mult si mai dezorganizat, plecand de la experienta noastra din cursurile de gestionarea timpului pe care le-am organziat. Deci, la intrebarea legata de timpul alocat pentru munca, lucrand de acasa, in medie …
48% au muncit mai mult
23% au muncit mai putin
20% s-au tinut de programul normal
Cum iti evaluezi productivitatea in ultimele 6 luni?
53% spun ca au fost mai productivi/ eficienti
26% au avut rezultate mai slabe, au fost mai putin eficienti
18% cred ca nu s-a schimbat nimic lucrand de acasa.

Daca ar putea alege cum sa isi continue munca de acum inainte
55% preferaun mix intre munca de acasa si cea de la birou
9,6% sa lucreze de la birou
34,6% sa lucreze mai mult de acasa
Si doar 1% sa lucreze doar de acasa
Cum iti evaluezi nivelul de stres de cand s-a schimbat stilul de lucru si s-au impus regulile de distantare sociala?
38,5% Sunt mai stresati , mai obositi si din raspunsurile deschise pe care le-au oferit la intrebarea legata de dezavantajele muncii de acasa, intelegem si de ce.
32,7% Sunt mai relaxati
26% Spun ca nu s-a schimbat nimic
Compania in care lucrezi ti-a oferit suport (educational, moral, material) pentru a te adapta cat mai bine la schimbarile aparute?
19% spun ca Da, am comunicat mai bine, am facut cursuri si coaching
31% spun ca Da, am comunicat mai bine si ni s-a oferit suport material
38,5% spun ca Nu au comunicat mai bine, a trebuit sa se descurce singuri, s-au simtit „pe cont propriu”
In incheierea studiului, am pus doua intrebari deschise la care au raspuns toti participantii la studiu. Am extras raspunsurile care se tot repeta in diferite forme, astfel incat sa avem o idee cat mai clara despre provocarile muncii de acasa.
Ce avantaje ai observat in munca de acasa?
- Majoritatea raspunsurilor au fost legate de:
- Folosirea mai eficienta a timpului pe care inainte il pierdeau in trafic: mai mult timp petrecut cu familia, mai mult timp pentru odihna si hobyy-uri
- Dieta alimentara mai echilibrata, mancat acasa mai sanatos si „pauze de masa” mai placute, fiind luate alaturi de familie.
- Mai mult timp petrecut cu familia, mai mult timp si energie pentru copii.
- Economii financiare pentru ca au redus cheltuielile de transport, haine, mese in oras…
- Mai multa flexibilitate in organizarea timpului si a activitatilor ceea ce le ofera si un plus de relaxare si eficienta.
Ce dezavantaje ai observat in munca de acasa?
- Lipsa socializarii, nevoia de a „iesi din casa” , de a comunica cu colegii, de a ramane informati despre ce se intampla in companie.
- Muncesc prea mult, nu mai exista delimitare intre viata personala si cariera, pierd notiunea timpului petrecut in fata calculatorului
- Sedentarism, lipsa de miscare, dureri de spate pentru ca petrec prea mult timp pe scaun. La birou luau pauze mai dese, se mai plimbau prin spatiul de lucru, mai ieseau afara sa fumeze…
- Distragerea atentiei cu activitati casnice sau de catre membrii familiei, procrastinare, lipsa de focus si munca concentrata. Cei care au copii ajung sa munceasca noaptea pentru ca ziua nu se pot concetra si organiza cu treburile casnice si prezenta continua a copiilor.
- Lipsa unui spatiu adecvat pentru munca, pentru concentrare, pentru comunicare eficienta cu colegii. Sedintele tind sa fie prea multe si prea lungi.
- Managerii nu respecta timpul de munca si timpul personal al angajatilor. Comunicarea in companie este mai slaba.
Noi multumim tuturor participantilor pentru implicare si ne straduim sa oferim in continuarea programe adaptate pentru motivarea si dezvoltarea angajatilor din companiile cu care colaboram.
Va recomandam webinariile adaptate pentru aceasta perioada:
🎯Webinar Comunicare eficientă în mediul digital