[rev_slider ]
In: Fără categorie

Fie ca este momentul unei schimbari, fie ca te afli intr-un punct al unui traseu deja stabilit in propria cariera, implicarea si aportul personal sunt foarte importante. Pentru planificarea si dezvoltarea unei cariere este necesar sa constientizezi ca nu doar mediul organizational conteaza. Daca ne bazam doar pe ceea ce pot face ceilalti pentru noi, si ce instrumente ne pot pune la dispozitie nu putem sa ne dezvoltam in termini reali .  Ideal ar fi sa  depunem un efort pentru a constientiza ceea ce dorim sa realizam, care ne sunt interesele, punctele forte, dar si abilitatile ce trebuie inca dezvoltate .

Unul dintre instrumentele pe care il putem folosi este Modelul GROW, ce reprezinta o modalitate simpla de abordare a schimbarii.
G = goal (obiectiv)
R = reality (realitate)
O = options (optiuni)
W = way forward (traseul viitor)
Acest exercitiu reflexiv te ajuta sa fii cat se poate de specific cu privire la obiectivele propriei cariere. Accentuand factorul Realitate, iti va fi mai usor sa-ti clarifici optiunile, precum si ceea ce este si nu este posibil de realizat. Apoi poti decide ceea ce urmeaza sa faci si cand. Poti face acest exercitiu singur, sau impreuna cu un coach sau mentor.
De cele mai multe ori schimbarea incepe problematic, si daca te lasi coplesit de obstacole, ajungi sa te simti invins chiar inainte de a fi inceput schimbarea propriu zisa. Tocmai de aceea este nevoie ca la inceput sa stabilesti pasi (subobiective) care te vor conduce catre obiectivul final.

Iata mai jos diagrama GROW. Succes!

Pasii si actiunile specifice :
Obiective

  • decide ceea ce ti-ar placea sa se intample
  • planifica pe termen lung

Realitatea

  • analizeaza ceea ce se intampla in mod real in momentul prezent
  • trece in revista problemele legate de job, companie, specializare, balanta viata profesionala/viata privata
  • identifica ceea ce lipseste din viata ta profesionala si privata

Optiuni

  • trece in revista toata gama de optiuni pe care le ai in viata profesionala si privata, apoi prioritizeaza
  • stabileste in urma unui exercitiu de brainstorming care sunt diferitele actiuni pe care le poti intreprinde pentru indeplinirea obiectivului tai profesional

Traseul viitor

  • planifica fiecare dintre acele actiuni pe care le vei intreprinde, stabileste cat timp vei avea nevoie pentru fiecare si ia-ti un angajament serios
  • identifica posibile obstacole ce iti pot ingreuna finalizarea planului si gaseste solutii pentru fiecare dintre ele.

Claudia Ionescu