[rev_slider ]
In: Fără categorie

De ce sa te faci vanzator?
Cand majoritatea oamenilor sunt reticenti vis-a-vis de oamenii de vanzari si nu au incredere in ei, unii dintre noi aleg sa faca din asta o cariera de succes.

Cum ajungi sa lucrezi in vanzari ?
Va pot spune asta din punctul meu de vedere. Acum multi ani, printr-o ironie a sortii, am ajuns sa ma angajez la o companie de asigurari de viata. Nu stiam despre ce este vorba si cu ce se “mananca” acel business. M-a atras potentialul mare de promovare si castig financiar. Cu toate acestea, cel mai mare beneficiu a fost legat de autodescoperire. Am aflat ca imi place sa ajut, sa fiu utila si placuta celor de langa mine. Asa am ajuns sa cunosc oameni, multi oameni si foarte diferiti, sa-i abordez elegant,dar eficient, sa discut cu ei de toate, de la viata pana la asigurari de viata.

Am auzit de foarte multe ori “eu nu pot sa fac vanzari” sau “trebuie sa fii facut pentru asta “. Eu nu cred ca cineva “se naste” vanzator, asa cum nimeni nu se naste invatat. Totul se asimileaza pe parcurs. Ca si fizica sau chimia, nu are cum sa-ti placa sau sa o intelegi, daca nu ai un profesor bun. La fel si in vanzari, daca nu ai un mentor care sa iti arate partea frumoasa a business-ului si sa te motiveze, slabe sanse sa reusesti sa te mentii in piata.

Imi plac oamenii, imi place sa-i ascult dar si sa vorbesc. Recunosc faptul ca la inceput, imi placea mai mult sa vorbesc, insa am invatat cat de important e sa asculti. Sa asculti activ. Un om de vanzari, asa cum il vad eu, este cea mai buna “unealta” de a-ti promova serviciile ( bunurile). El de fapt, nu trebuie sa vanda, ci sa ofere consultanta. Noi existam pentru a ajuta clientul sa cumpere. In primul rand, trebuie sa fii un om de incredere, sincer si corect. Apoi, trebuie sa te identifici cu clientul sau, mai bine zis, clientul trebuie sa se identifice cu tine, astfel ii va fi mult mai usor sa cumpere “de la prieteni” decat de la un agent de vanzari – comis voiajor.

Este foarte important sa-ti cunosti bine produsul, sa oferi intotdeauna cea mai buna solutie clientului, cea mai buna solutie pentru el, nu pentru comisionul tau !! Mai devreme sau mai tarziu se va afla daca l-ai inselat. E bine de stiut ca un client multumit va spune la 3 persoane ca a avut parte de cele mai bune servicii. Unul nemultumit iti va face publicitate negativa la 10 !

Totusi,ca sa te mentii si sa ai din ce in ce mai multi clienti, trebuie sa nu te opresti niciodata. Nu poti sa fii vanzator doar 5 zile pe saptamana sau 8 ore pe zi. Trebuie sa fii pregatit tot timpul, sa fii de nota 10 si ca om, nu doar ca profesionist in ceea ce faci. Niciodata nu se stie cu cine vorbesti si cine poate fi urmatorul tau client !

O regula des incalcata este aceea ca trebuie sa fii RECOMANDABIL. Fa-i pe oameni sa vorbeasca despre tine si sa te includa in cercurile lor de cunostinte. Actualii clienti sunt cea mai buna sursa de informare,dar si de noi clienti. Eu invat continuu,de la fiecare om pe care il intalnesc. Nimeni nu este perfect si, ca atare, clientii nostrii vor sa negocieze cu oameni, nu cu “comercianti”.

Nu va ascundeti! Fiti voi insiva ! Pregatiti-va zilnic pentru cea mai buna “vanzare” din viata voastra! Cursul nostru Cum devii un Vanzator Eficient este o resursa valoroasa de invatare.

Daniela Irimia, trainer & coach